Over het

Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg

Het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van schakels uit de regionale voedselketen en ook overheid & onderwijs om gezonde, voedzame producten van eigen bodem in de markt te zetten. Tegen een eerlijke en transparante prijs, voor alle partijen uit die keten; van boer en bakker tot restaurateur en winkelier. Producten die betaalbaar zijn door hun prijsniveau. Duurzaam, omdat de producten binnen de eigen regio blijven, dus minder kilometers maken tot en met consumptie. Kenmerkend, doordat ze zijn gebaseerd op streek eigen recepturen. En Bourgondisch; vanzelfsprekend, want ze komen direct van de rijke Zuid-Limburgse grond.

Lekker duurzaam rvszl.nl
logo

Bourgondisch genieten

Zuid-Limburg is het meest Bourgondische stukje Nederland. Dat zien we terug in alle aspecten van het leven. In het rijkgeschakeerde landschap met zijn uitgestrekte weiden, vers geploegde akkers, heuvels met wijnranken en fruitgaarden in bloei en graanvelden die de heuvels onder een goudgele deken bedekken.

 

Uitgelezen kans

In een tijd waarin schaalvergroting en prijsconcurrentie onvermijdelijk leiden tot verlies van kwaliteit en authenticiteit en tot vervlakking van smaken, laat Zuid-Limburg een krachtig tegengeluid horen. De consument, de gast, de toerist van vandaag is op zoek naar authentieke beleving. Naar nieuwe, verrassende eet & drink ervaringen. Naar bijzondere en eerlijke producten en smaken met een verhaal. Hier ligt een uitgelezen kans. Een kans die we samen kunnen benutten via het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg.

Herkenbaar streekproduct

Zuid-Limburgs Streekproduct. Dat vertelt het logo van het regionaal voedselsysteem, dat als een keurmerk op de verpakking van een product staat. Op de kaart van een restaurant, de etalage van een verkoper, de gevel van een producent. In de boomgaard van de teler, in het land van de boer. Zo herkent de consument dat het om een bijzonder kwaliteitsproduct uit de regio gaat en krijgt de leverancier extra aandacht en verkoopkracht.   


Meld je aan!

Mens, natuur, landschap en regionale economie.

Niet alleen producent, leverancier en consument profiteren. De impact van het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg reikt verder. Het geeft een impuls aan lokaal en regionaal ondernemerschap. Het verbindt mensen in gemeenschappelijke trots. Het draagt bij aan behoud en versterking van het kenmerkende Zuid-Limburgse landschap en zijn biodiversiteit. En daarmee ook aan het toerisme. Hier komen mensen op af. Hier komen mensen voor terug. Want het leven is goed in Zuid-Limburg.