Rob Hermans

Zwamburg

Oesterzwammen op reststromen uit Limburg! Zwamburg kweekt sinds april 2015, eetbare paddestoelen op reststromen van Limburg. De koffiedrab is een lokale reststroom die massaal wordt weggegooid maar nog ontzettend veel organische waarde heeft.

Bekijk de website

De Pleurotus ostreatus kan hieruit een gezonde, smaakvolle en eiwitrijke oesterzwam produceren. Hiervoor passen ze bij Zwamburg de Blauwe Economie toe. Dat wil zeggen lokale grondstoffen, lokale afzet, geen afval creëren en samenwerken. Zo is Zwamburg ontstaan, Zwammen kweken in Limburg.

De oesterzwammen van Zwamburg zijn een gewilde delicatesse. De sierlijke paddenstoelen worden geleverd aan lokale toprestaurants tot op sterrenniveau. Zij maken er weer de heerlijkste gerechten van voor hun gasten. Daar waar de oesterzwammen worden geleverd, gaat de koffiedrab weer mee terug voor de volgende lading verse oesterzwammen. Zwamburg zelf levert niet alleen verse oesterzwammen aan restaurants, maar maakt er ook allerlei lekkers mee zoals gevulde pasta (ravioli) en een heerlijke tapenade met oesterzwammen.

Ontdek dus via het RVSZL de bijzonder duurzame oesterzwammen van Zwamburg: gekweekt op lokaal koffiedik en Limburgse mergelstof.