04-11-2022

“Wat de burger verlangt, moet de consument kopen”

Precies hiermee werd de spijker op de kop geslagen tijdens de bijeenkomst op maandag 31 oktober. We waren deze middag met bijna 50 deelnemers aan het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg te gast bij Rabobank Heerlen. Een inspirerende sessie met agrariërs, verwerkers en producenten, vertegenwoordigers van onderwijs en overheid, strategisch partners, logistiek managers en marketingmedewerkers. Van iedere schakel in de 6 productieketens binnen het RVS-ZL was er iemand aanwezig.

Maar voor de toekomst hebben we nog veel te wensen. Daarom stond de bijeenkomst in het teken van ‘meerwaarde creëren in de keten’. Want hoe kan het, dat we in Nederland het fruit aan de bomen laten hangen, terwijl we de appels uit het buitenland importeren? Hoe kan het dat we onze eigen biologische erwten niet kwijt komen in Nederland, maar wel bespoten bonen naar Nederland toe halen? Hoe kan het, dat we kwaliteit niet vooropstellen? En hoe kan het, dat een gemiddelde warme maaltijd die in Nederland genuttigd wordt 33.000km aflegt voordat die op ons bord ligt, terwijl alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd hier beschikbaar zijn?  

In 6 subgroepen gingen we in dialoog over uitdagingen in de 6 productieketens. Veel uitdagingen waar producenten mee te maken hebben kwamen naar voren. Maar bovenal ook veel inspirerende ideeën en verbindingen. Eén conclusie werd door alle aanwezigen unaniem getrokken; “We moeten ervoor gaan zorgen dat Limburgers weer trots gaan zijn op wat Limburg te bieden heeft. En dat is veel, heel veel!”.

Met trots presenteren wij dan ook ons nieuwste RVS-ZL streekproduct, appelsap volledig bestaand uit Limburgse appels 🍎 Limburgse kwaliteit, goede beloning voor boer en producent, met een kleine voetafdruk op onze aarde. Wij drinken erop!  

Gerelateerde nieuwsberichten

09-09-2022

Winnaar De Groene Sleutel

Wij feliciteren De Reusch van harte met het winnen van De Groene Sleutel! Chapeau!

23-08-2022

Stem op De Reusch: Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs!

Samen met het Nationaal Restauratiefonds en Nederland Monumentenland neemt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het initiatief voor de OMD Duurzaamheidsprijs. De Reusch is een van de kanshebbers voor deze prijs. Stem je ook op de Reusch om hen...

30-06-2022

Het eerste Zuid Limburgs Streekproduct is in de markt.